Wist je dat je óók in de winter sla en andere bladgewassen kunt kweken? Het belangrijkste is dat je soorten sla kiest om in de winter te zaaien die bij lagere temperaturen nog groeien. Soorten zoals Rode Mosterdsla kunnen de vorst verdragen en groeien weer verder wanneer de dag erna de temperatuur weer boven 0 is. Ik laat je in dit artikel een overzicht zien van soorten die ik zelf graag kweek in de winter.
Het is wel belangrijk dat je weet dat ik de meeste sla al in september zaai. Sommige soorten kunnen ook nog in oktober. Maar wanneer je pas in november of december wil gaan zaaien, dan is de kans van slagen niet zo groot meer.
Welke soorten sla kun je zaaien in de winter?
Onderstaande soorten sla kun je goed zaaien in de herfst, waardoor je deze einde herfst of zelfs in de winter kunt oogsten. Sommige soorten, zoals bijvoorbeeld Rode Mosterdsla, zullen zelfs in de winter doorgroeien zolang de temperaturen boven de 0 graden blijft. Wanneer je dus een kas, tunnel of een koude bak hebt, is dit bijna met garantie een goede soort om de zaaien voor de winter. Zelfs wanneer het vriest zal de Rode Mosterdsla zich weer hervatten wanner het de week erna weer net wat warmer is.
- Rode Mosterdsla (ook wel Aziatische Pluksla of Ruby Streaks genaamd)
- Veldsla (Grote Noord-Hollandse of Elan)
- Winterpostelein
- Mesclun orientale (oriental mix salade) bevat onder andere mosterdsla, Pak Soi en pluksla)
- Pluksla
- Eikenblad sla
- Bloedzuring (zeer mooi blad)
- Amsoi (mung choi, rood) ook een soort rode mosterdsla variant
- Wilde Rucola (Doplotaxis Erucoides)
- Rucola (Eruca Sativa) ook wel bladrucola genoemd, een wat ronder Rucola blad
- Witte dunsel (een normale snijsla)
Wat heb je nodig om sla in de winter te kweken?
- De juiste zaden voor in de sla.
- De meest zonnige plek in je tuin.
- Bij voorkeur een kas, koude bak of tunnel om je sla in te kweken.
- Het liefste zaai en stekgrond. Een goede fijne potgrond is ook een prima optie.
Zelf kweek ik in de winter mijn sla altijd in moestuinbakken. Die staan bij mij in de kas, het fijne daaraan is dat moestuinbakker wat hoger zijn en je dus staand overal goed bij kunt. Voor de planten zelf heeft het ook een voordeel, in de zon wordt die aarde namelijk sneller warm dan vaste grond. De plantjes hebben daardoor een net wat aangenamer klimaat.
Wanneer is het beste moment om sla voor de winter te zaaien?
Het beste kun je er voor kiezen om in de herfst je sla te zaaien. De soorten sla die ik in dit artikel benoem kun je het beste in september zaaien. Je kunt dan in november en december genieten van verse sla. Sommige soorten kun je maar voor eenmalig gebruik zaaien, denk bijvoorbeeld aan de Grote Noord-Hollandse of Elan veldsla varianten. Die zaai je, laat je groeien en oogst je. Terwijl Rode Mosterdsla of Winterpostelein opnieuw verder zal uitgroeien en je daar later in de winter nogmaals van kunt oogsten.
Zelf zaai ik meestal niet meer midden in de winter. Ik kies ervoor om in september de meeste soorten zoals bovenstaand omschreven te zaaien. Alleen Winterpostelein en veldsla Grote Noord-Hollandse of Elan zaai ik nog wel eens in oktober. Daarna probeer ik in het nieuwe jaar ook weer vroeg te starten, waaronder ik vaak veldsla alweer probeer te starten in februari.
Hoe zaai je sla voor de winter?
Ik kies er bij sla zelf altijd voor om voor te zaaien in kleine bakjes of zaaitrays. Die plantjes plant ik dan later uit op de plek waar ik mijn wintersla wil kweken. De reden dat ik dit graag doe, is dat ik zo de plantjes precies zo kan uitplanten zoals ik wil. Je hebt geen risico dat er stukjes leeg zijn waar de zaden niet opkomen.
Om sla voor te zaaien kun je er het beste voor kiezen om de bakjes of zaaitrays te vullen met fijne grond of potgrond. Daarin kun je met een klein stokje gaatjes prikken. Prik niet te diep, 0,5 cm is al voldoende. Onderstaand het stappenplan wat je het beste kunt volgen.
- Vul de bakjes of zaaitrays met fijne grond of potgrond.
- Spray de grond nat, overdrijf het niet.
- Maak gaatjes van ongeveer 0,5 cm diep. Gebruik bijvoorbeeld een sateprikker.
- Stop 2 zaadjes in ieder gaatje.
- Druk de gaatjes licht aan met je vinger.
Nu is het een kwestie van geduld, afhankelijk van de soorten sla die je gekozen hebt zal het 1 tot 3 weken duren voordat de zaden kiemen.
De sla zaailingen uitplanten
Wanneer de zaden zijn gekiemd en gevormt tot kleine slaplantjes, is het tijd om ze uit te planten op de plaats waar je ze wilt laten opgroeien. Zorg altijd dat je kiest voor een plek in je tuin of moestuin die veel zonuren vangt. Hoe meer zon, hoe beter je plantjes zullen groeien in de winter.
Wanneer je een zaaitray hebt gebruikt, kun je de plantjes er voorzicht uitdrukken. Mocht dat niet lukken kun je een mesje gebruiken om de grond inclusief worteltjes eruit te halen. Vaak helpt het om de zaaitray schuin te houden.
Mocht je een bakje hebben gebruikt, kun je de grond proberen in blokjes te breken of snijden. Het is niet erg wanneer je een paar van de worteltjes die schuin zijn gegroeid licht beschadigd. Dat kunnen de zaailingen wel verdragen.
Plant de slaplantjes met blokje grond op de plaats waar je de sla wilt opkweken. Zorg ervoor dat je de plantjes niet te diep plaatst. Het hart van de kleine slaplantjes moet nog boven de grond uit komen. Na het uitplanten kun je de grond bij de wortels lichtjes besprenkelen met water. Maar maak de grond niet te nat.
Slaplantjes uitdunnen wanneer benodigd
Dit kun je het beste pas doen na het uitplanten van de blokjes, zodat ze net wat steviger blijven. Kropjes sla moet je na het uitplanten wel uitdunnen totdat er één slaplantje over is per blokje wat je hebt uitgeplant.
Voor de slasoorten rucola, veldsla en rode mosterdsla is het niet erg wanneer er meerdere plantjes op één plekje staan. Maar voor kropjes is dit wel van belang, die concurreren met elkaar wanneer ze met twee op één plekje staan waardoor de groei belemmerd wordt.
Sla verzorgen in de winter
Qua verzorging heb je in de winter veel minder werk aan sla. Eigenlijk heb je er zo goed als geen omkijken aan. Het enige wat belangrijk is, zeker wanneer je de plantjes in een tunnel, kas of koude bak hebt staan, is dat je op tijd water geeft. Met de zon er op kan de tempratuur nog best wel oplopen. Ik kies er zelf voor om niet op het blad zelf water te geven in mijn kas. Zo blijft de sla er veel mooier uit zien.