Courgette kweken is één van de eerste groenten waardoor ik zelf kennis heb kunnen maken met het moestuinieren. Zo heb ik ooit een courgetteplant in een tuincentrum gekocht, in een grote pot geplaatst en enkele courgettes kunnen eten. Het waren er toen slechts enkelen, en toen begaf de plant het. Ondertussen heb ik goed door hoe courgette kweken werkt. Ik zaai meermaals per jaar en ik oogst tientallen courgettes per plant. In dit artikel deel ik met je hoe ik een succesvolle courgette kweek aanpak, van zaaien tot oogsten.
Wat zijn goede courgette zaden om zelf mee te zaaien en kweken?
Er zijn ontzettend veel verschillende courgette zaden. Maar welke rassen zijn nu eigenlijk interessant om zelf te kweken? Dat hangt een beetje af van je wensen. Ik heb in de afgelopen jaren veel varianten gekweekt. Hieronder vindt je een aantal van mijn tips die ik zelf interessant vindt en jou kan aanraden.
Courgette zaden | Courgette eigenschappen |
---|---|
Courgette ‘Black Beauty‘ | 15-20 cm langwerpige vruchten. De ‘normale courgette’ zoals je deze kent uit de supermarkt. Zeer grote oogst. |
Courgette ‘Partenon F1′ | 15-20 cm langwerpige vruchten. Grote oogst. Minder resistent voor meeldauw. |
Courgette ‘Diamond F1’ | Een zeer goed ras in mijn ervaring. Hele rijke oogst. In onze ogen de beste soort wanneer je gewoon veel courgette wilt oogsten. |
Courgette ‘De Nice’ of ‘Di Nizza’ | Ronde courgette vruchten met een grote opbrengst. Ook goed te kweken in ruime potten. |
Courgette zaaien: starten met zaaien in maart
Het leuke van zelf courgette zaaien is dat je ruime keus hebt in verschillende soorten en varianten. Courgettes die je de meeste opbrengst geven zijn de gewone, normale groene courgettes die we van de supermarkt of groenteboer kennen. Je moet dan denken aan soorten zoals Black Beauty en Partenon F1. Maar wanneer je zelf zaait, kun je ook kiezen voor gele courgettes, ronde courgettes, klimmende courgettes, lichtgroene courgettes, gestreepte courgettes, noem het maar op. De courgetteplanten en de smaak zal per soort net wat verschillen.
Wanneer zaai je courgette?
Courgette zijn een echte zomergroente, de planten vragen om veel zonlicht en een warme temperatuur. Wanneer je buiten in de volle grond of in een grote pot wilt zaaien, is het verstandig om dat pas te doen vanaf mei. In een kas kun je één maand eerder beginnen met zaaien.
Courgette binnen zaaien vanaf halverwege april
Courgette zaaien kan ook binnenhuis, zodat je de courgetteplant vervolgens vanaf halverwege mei buiten kunt uitplanten. Je start dan met zaaien vanaf halverwege april. Courgetteplanten groeien namelijk vliegensvlug. Kies je ervoor om al eerder je courgette binnen te zaaien, dan eindig je met een te grote courgette plant die niet meer op de vensterbank in het zonlicht kan staan. Het resultaat is dat de plant dunne steeltjes krijgt en een slappe plant zal worden.
Hoe zaai je courgette voor?
Zelf kies ik er altijd voor om courgette voor te zaaien in vermiculiet. Ik doe dat in simpele plastic bakjes. Daar voeg ik een laagje vermiculiet aan toe van ongeveer 5 cm. De vermiculiet spray ik eerst nat, ik zorg ervoor dat al het vocht door de vermiculiet opgetrokken kan worden en er geen water meer onderin het bakje staat. Vervolgens maak ik die kleine gaatjes en daar leg ik de drie zaden in op een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 cm. Vervolgens druk ik de vermiculiet licht aan zodat de zaden bedekt zijn. Als laatste dek ik het plastic bakje af met een klein stukje folie. Zo is het onmogelijk dat de vermiculiet uitdroogt en wordt de lucht in het plastic bakje vochtig. Dat bevordert het kiemen van de courgette zaden.
Hoewel ik zelf kies voor vermiculiet, aangezien ik merk dat veel groentezaden in vermiculiet beter kiemen, kun je ok kiezen voor een zaai- en stekgrond die je licht vochtig maakt. Het liefst geef je na het zaaien geen water meer totdat de courgettezaden uitgekomen zijn. De kans is dan namelijk groot dat de zaden gaan schimmelen en rotten. Kies je voor zaai- en stekgrond, doe de courgetteplantjes dan direct in kleine potjes met een zaadje per potje.
Hoelang duurt het voordat courgette zaden kiemen?
De kiemtijd van courgettezaden is ongeveer een week bij temperaturen van ongeveer 18 tot 22 graden. Afhankelijk van de soort en de temperatuur in de omgeving kan het net wat langer duren.
Waar zaai je courgette zaden voor?
Wanneer je binnen zaait maakt het wanneer de zaden nog niet gekiemd zijn niet uit waar je het bakje plaatst. Dat hoeft niet speciaal in een raamkozijn te zijn, licht is namelijk voor de zaden zelf niet nodig om te kiemen. Vanaf het moment dat de zaden gekiemd zijn, wordt daglicht of kunstlicht wel belangrijk. De courgette zaailingen zet ik zelf in een raamkozijn waar de zon veel op staat. Kijk wel iedere dag of de grond niet uitdroogt, want met de zon op een klein bakje kan dit erg snel gaan.
Courgette kweken: courgette zaailingen verpotten naar grotere pot
14 dagen na het zaaien heeft je courgetteplant in vermiculiet al twee redelijk grote bladeren. Dit zijn de kiembladeren, en deze zien er anders uit dan de uiteindelijk bladeren die een courgetteplant krijgt. Misschien zie je vanaf dit moment zelfs als een klein groen puntje opkomen tussen de twee kiembladeren in. Vanaf dat moment kies ik er zelf voor om mijn courgette zaailingen om te zetten vanuit de vermiculiet naar een bakje met potgrond.
Courgette verpotten naar grotere potten
De meeste groetenplanten verplaats ik vanuit de vermiculiet naar een P9 potje naar potgrond. Bij courgette kies ik ervoor om direct een grotere pot te gebruiken. Ik gebruik zelf zwarte 2 liter opkweek potten, waar de courgette tot en met deze naar buiten wordt verplaatst half mei in kan blijven staan.
Gebruik een goede potgrond die voorzien is van toegevoegde voeding. Courgette planten vragen namelijk om veel voeding, en dat bevordert de groei duidelijk. Heb je geen potgrond met toegevoegde voedingsstoffen, meng dan een klein beetje organische mestkorrels door de potgrond. Voeg één hand organische mestkorrels toe aan 1 emmer met potgrond.
Zorg ervoor dat de courgetteplantjes niet te diep in de grond staan
Courgetteplanten hoef je niet diep te plaatsen. Het steeltje zelf moet je niet ingraven. Een courgetteplant gaat direct vanaf de steel over op wortels, er zit geen kluitje tussen. Alleen de wortels stop je in de potgrond, het steeltje laat je er bovenuit steken. Graaf je het steeltje in, dan is de kans groot dat de courgetteplant gaat rotten en dat is zonde. Maak je geen zorgen wanneer de courgetteplant daardoor niet stevig aanvoelt. Eventueel kun je ondertussen met een saté prikker. De steel zal de komende weken steviger worden.
Courgette kweken: de eerste echte courgette bladeren
Binnen één week tijd na overzetten in een grotere pot, de courgette zijn nu 21 dagen geleden gezaaid, maken de courgette de eerste echte bladeren aan. Die bladeren groeien vanuit tussen de eerste twee rondere kiembladeren. Je hoeft niet veel te doen aan je courgetteplant. Het belangrijkste is dat de courgetteplanten veel zonlicht kunnen opvangen in een raamkozijn. Controleer dagelijks of het nodig is om water te geven. Een goede manier om de potjes water te geven is door er een schotel onder te zetten en via de schotel een klein laagje water te geven. Je merkt direct wanneer het water opgenomen wordt of dat het in de schotel blijft staan.
Worden je courgetteplanten dun en zijn de stelen van bladeren lang?
Waarschijnlijk staan de courgetteplanten te donker. Je kunt eventueel voor een koelere plek kiezen in je huis, dan gaat de groei wat langzamer en is de kans groter dat de courgetteplant stevig blijft. Zorg er wel altijd voor dat er zoveel mogelijk licht is. Mocht je geen plek hebben waar veel daglicht is, dan kun je ook gebruik maken van kunstlicht. Een simpele TL buis en een TL LED armatuur van 4500K is al voldoende. Laat ongeveer 15 cm ruimte tussen de TL LED en de courgetteplantjes.
Moet je voeding aan courgetteplanten geven tijdens het opkweken?
Zelf voeg ik direct wat organische mestkorrels toe wanneer ik de courgette overplaatst naar een grotere pot. Dat doe ik ongeveer twee weken na het zaaien van de courgette zaden. Ik geef daarna geen voeding meer bij, totdat ik de planten buiten ga uitplanten. Courgetteplanten zijn gulzige planten die om veel voeding vragen, vooral vanaf het moment wanneer ze vruchten gaan aanmaken. Maar dat duurt nog even.
Hoeveel water geven aan kleine courgetteplanten?
Het is lastig om aan te geven hoeveel water een courgetteplant nodig heeft tijdens het opkweken. Wat belangrijk is om te onthouden is dat je vooral niet teveel water wilt geven. Hoe natter de grond, hoe minder goed te wortels zullen ontwikkelen, maar evenals levert te droge grond ook weer problemen op. Wat ik zelf doe is gebruik maken van een schoteltje onder de potjes waar de courgetteplanten in staan. Ik geef op die schotel een klein laagje water. De courgetteplanten en de grond in de pot neemt dat normaal direct op. Ik geef dan niet nogmaals. Ook is het slim de potjes even op te tillen en te voelen hoe zwaar de pot nog is. Voelt deze zwaar aan? Wacht dan nog even met water geven.
Courgette uitplanten vanaf half mei
Courgette planten zijn zomergroenten, ze kunnen niet tegen vorst. Eén keer kou en de courgetteplanten kun je afschrijven. Vanaf halverwege mei is de kans op nachtvorst uitgesloten. De courgetteplanten mogen nu buiten worden uitgeplant.
Moet je courgette planten afharden?
Tomatenplanten, pepers en paprika’s die binnen zijn opgekweekt laat je meestal eerst een paar daagjes afharden voordat ze uitgeplant worden in de buitenlucht. Ze zijn gewend aan het warme binnenklimaat zonder koudere nachten. Net zoals onze courgette planten die we nu binnen hebben gezaaid.
Ik laat mijn courgetteplanten altijd een paar daagjes voordat ik ze buiten uitplant afharden. Dat doe ik door de potten met courgettes buiten te plaatsen op een warm plekje in de tuin. Ergens uit de wind op een beschutten plek. Snachts haal ik de courgetteplanten dan weer even naar binnen wanneer de nacht te koud is naar mijn idee. De volgende dag plaats ik ze dan weer buiten. Zo laat ik de plantjes een aantal dagen wennen voordat ik ze definitief buiten plaats.
Courgette planten vanaf halverwege mei
Vanaf halverwege mei mogen de courgetteplanten bij mij de tuin in. De ijsheiligen zijn dan vertrokken, waardoor de kans op vorst of bevriezing eigenlijk uitgesloten is. Je kunt ervoor kiezen om al eerder courgetteplanten uit te planten wanneer je een kas of serre hebt. Maar ook dat zou ik niet doen voor de eerste dag van mei.
Courgette planten in de tuin of moestuin
Courgetteplanten vragen om veel ruimte, ze hebben zeker 1 bij 1 aan ruimte nodig in je tuin of moestuin. Kies voor een zo zonnig mogelijke plek, het liefst beschut voor wind. Ik plaats mijn eigen courgetteplanten vaak in grote potten, zo kan ik ze op het begin nog eens in de schuur laten schuilen mocht het gaan stormen. Ik merk dat ze het in een grote pot van 30 or 40 liter namelijk ontzettend goed doen. Courgettes kun je ook uitplanten in een grote (diepere) moestuinbak of in de volle grond.
Vanaf nu voeg je voeding toe bij je courgetteplant
Vanaf nu is het belangrijk dat je voeding toevoegt en blijft toevoegen bij je courgetteplant. Geloof me maar dat dit veel verschil gaat maken en de opbrengst ontzettend veel hoger zal zijn. Ik voeg zelf om de week organische mestkorrels toe, en best grote hoeveelheden. Een aardige hand per plant om de twee weken. En ook direct vanaf het moment dat de courgetteplant wordt uitgeplant in een grote pot. De korrels woel ik met mijn hand door de bovenste laag grond.
Hoe diep plant je een courgetteplant?
Cougetteplanten moet je ondiep planten. De steel mag nooit onder de grond komen te staan. Eigenlijk houdt je dus exact de diepte aan van de eerste pot waar je de courgette in had staan. Ik maak meestal een gat waarin ik direct in de onderste laag van het gat de organische mestkorrels meng. Daarin plaats ik de klont grond die aan de courgetteplant zit. En ik laat die klont grond met de courgetteplant net een fractie boven de andere grond uitsteken. Zo zal mijn courgetteplant nooit natte voeten krijgen.
Courgette kweken: de eerste bloemen en vruchten
Eind mei of begin juni kun je meestal de eerste bloemen verwachten in je courgetteplant. Er zijn twee soorten bloemen die je kunt krijgen. Namelijk mannelijke en vrouwelijke bloemen. Mannelijke bloemen zitten op een langere steel. Terwijl vrouwelijke bloemen dicht op de stam van de courgette zitten waarop een duidelijke verdikking te zien is, dat is eindelijk een mini courgette die vanaf dat moment zal gaan groeien.
Op deze foto zie je zowel een vrouwelijke als een mannelijke bloem van een courgette. Overigens is dit een Patisson, een meer stervormige witte courgette. Bij normale groene courgettes zal de verdikking, het kleine groene vruchtje, wat je al ziet onder bloem groen en langgerekter zijn. Een echte mini-courgette. De mannelijke bloem is het steeltje met bloem op de achtergrond en de vrouwelijke bloem is meer op de voorgrond waar je de vrucht ziet zitten.
Wanneer oogst je courgette van je plant?
Het is erg belangrijk dat je courgette zo vroeg mogelijk oogst. Want hoe eerder je oogst, hoe meer drang er voor de plant zal zijn om een nieuwe vrucht aan te maken. Bijkomend voordeel is dat jonge courgettes meer smaak hebben en daardoor ook het lekkerst zijn.
Je kunt courgettes makkelijk oogst met je hand, door ze voorzichtig te draaien. Om zeker te zijn dat je de plant of steel niet beschadigd kun je er ook voor kiezen om courgette met een mesje of een snoeischaar te oogsten. Snij of knip liever niet te ver naar de steel van de courgetteplant, maar snij of knip zo dicht mogelijk bij de vrucht.
Vergeet niet om courgette planten te voorzien van voeding
Wanneer je de eerste courgettes aan het oogsten bent moet je vooral niet vergeten om organische mestkorrels te blijven geven. Een klein handje wekelijks of een aardige hand ééns in de twee weken. Courgetteplanten vragen om erg veel voeding, het zijn hongerige planten. Vooral wanneer je in een pot kweekt moet je mijn ritme met voeding geven aanhouden. De wortels van een courgetteplant hebben in de pot onvoldoende toerijking tot voeding in de grond.
Voor de betere soorten voeding voor groenteplanten, kun je hier een overzicht vinden van de beste voeding op basis van NPK gehalte.
Courgette plant opbinden
Courgetteplanten zijn planten die alsmaar blijven doorgroeien aan de bovenzijde van de plant. Maar doordat de plant best wel zwaar wordt, zal deze omvallen en over de grond heen gaan groeien. De grond blijft altijd wat vochtiger, waardoor je meer kans krijgt op schimmels op het blad of meeldauw.
Zelf kies ik er daardoor altijd voor om mijn courgetteplanten op te binden. Ik doe dat zelf door een houten stok, bijvoorbeeld een oude bezemsteel, naast de courgetteplant te plaatsen. Ik bind daaraan de courgette vast en begeleid die de hoogte in.
Dit hoef je eigenlijk niet te proberen met bamboestokjes, bamboestokjes kunnen het gewicht van de courgetteplant niet dragen en zullen compleet mee ombuigen. Je kunt beter kiezen voor een stevigere constructie, bijvoorbeeld een houten lat van 5 bij 2,5 cm waar je gaatjes in boord om steeds een stukje touw door te halen.
Courgette plant snoeien: de plant gezond houden
Om een courgetteplant gezond te houden, is het belangrijk om de onderste bladeren weg te snoeien. Bladeren die beschadigd zijn, waarvan de steel geknapt is, die geel van kleur zijn of aangetast door meeldauw (wit) kun je het beste gewoon zo snel mogelijk wegsnoeien. Een courgetteplant groeit de hoogte in en maakt constant nieuwe bladeren aan. Door te snoeien zorg je ervoor dat de planten lekker luchtig blijven en minder snel aangetast zullen worden door meeldauw. En dat betekent dat je langer in het jaar van verse courgettes kunt genieten.
Een courgetteplant kopen en zelf planten in de tuin
Naast zaaien kun je ook kiezen voor een makkelijkere route, het kopen van een courgetteplant die je vervolgens direct uitplant in je moestuin, een grote pot of bak of een diepere moestuinbak. Het nadeel wat je hierbij hebt is dat de keuze beperkter is. Al moet ik zeggen dat ik ook bij tuincentra soms al gele courgettes, bol courgettes of gestreepte courgettes zie staan als plantjes rondom mei.
Wanneer je het beste een courgetteplant kopen?
Wanneer je een courgetteplant in de buitenlucht gaat plaatsen, is het verstandig om pas vanaf op zijn vroegst de tweede week van mei een courgette plant te kopen en die direct uit te planten in je tuin. Het is zonde om courgetteplanten te kopen die je weg kan gooien wanneer er in april of begin mei toch nog nachten zijn met vorst.
Courgetteplanten groeien overigens vliegensvlug, die paar weekjes minder maken voor je oogst daardoor niet zoveel uit. Sterker nog, de kans is zelfs best groot dat een plant die je pas vanaf half mei buiten zet het beter doet en sneller groeit dan een plant die eind april al naar buiten gaat!
Waar let je op bij het kopen van een courgetteplant?
Wanneer je een courgetteplant koopt bij een tuincentrum of kwekerij, kies dan voor een plant die er zo compact mogelijk uit ziet. Korte steeltjes, korte stelen van de bladeren en nog geen bloemetjes in de plant. Een plant met langgerekte stelen aan de bladeren is gegroeid onder te hoge temperaturen en heeft te weinig licht gekregen.
Ook dat zal overigens nog wel goed komen, maar je kunt beter een stevigere plant kiezen. De plant gaat direct bij jou naar buiten, hoe minder stevig de plant, hoe groter de kans dat de plant in de wind zal beschadigen of zelfs kapot waait.
Ik probeer voor het eerst zelf groenten te kweken en dankzij deze geweldige info en tips heb ik nu courgettes! Gisteren de eerste geoogst en er zijn er nog heel wat op komst 🙂
Super om te horen! Hopelijk mogen er nog heel veel prachtige courgettes! Vergeet ook niet wat extra voeding te geven om de productie van de plant hoog te houden.