Groenten zaaien in oktober: deze groenten zijn in oktober te zaaien en kweken

Je bekijkt nu Groenten zaaien in oktober: deze groenten zijn in oktober te zaaien en kweken
Zaaien in oktober

Kun je nog wel zaaien in oktober vraag je jezelf wellicht af? Het antwoord is ja, natuurlijk zijn er nog groenten die je in oktober kunt zaaien. Maar, ik moet wel toegeven dat de lijst steeds kleiner wordt, de dagen worden immers een stuk korter. Er is nog genoeg mogelijk, maar je moet wel weten welke groenten dan vooral geschikt zijn. In dit artikel geven we jou een overzicht van de groenten die je in oktober kunt zaaien.

In onderstaande lijst vind je groenten die gezaaid kunnen worden in oktober. Het zijn er stiekem nog meer dan wat je waarschijnlijk had verwacht. Maar mocht jij nu zelf wat missen wat jij nog zaait in oktober, laat het dan weten in onderstaande reacties. Wie weet zit er nog wel iets leuks bij wat ik zelf ook eens kan proberen.

Welke groenten zaai ik zelf in oktober?

In oktober zaai ik heel eerlijk niet zoveel meer. Het enige wat ik nog wel eens wil zaaien is Veldsla en Winterpostelein. Ik weet ondertussen dat, zelfs in de kas, andere groenten nu zaaien vaak tegen valt. Ik moet het nu dan ook vooral doen met de groenten die ik eerder in augustus en september heb gezaaid en in de kas heb geplaatst.

Ik denk wanneer je in de volle grond moet zaaien, dat er zo goed als geen opties meer zijn. Maar zowel veldsla als winterpostelein zou je nog kunnen proberen. Het is afhankelijk van de huidige temperatuur of de zaden nog goed zullen kiemen.

Welke groenten kun je zaaien in oktober?

Bladgewassen

Ik gaf al aan dat ik zelf eigenlijk niet zoveel meer zaai in oktober. Toch zijn er, wanneer je een kas of koude bak hebt nog wel wat mogelijkheden. Of je kiest ervoor om binnen te zaaien en bij uitkomst zo snel mogelijk af te harden en vervolgens in de kas uit te planten.

Winterpostelein: in oktober is winterpostelein waarschijnlijk nog een van de betere bladgewassen waar je kans op hebt dat ze zullen kiemen en uitkomen. Ik weet dat oktober nog wel lukt, dat heb ik met winterpostelein al meermaals geprobeerd. Maar, dan wel altijd in of de koude bak of de kas. Heb je daar geen beschikking over, dan kun je beter wachten tot het vroege voorjaar. Of doet gewoon een poging, je hebt eigenlijk niets te verliezen!

Veldsla: ook in oktober is veldsla nog te zaaien. Kies dan voor de soort Grote Noordhollandse of Elan. Beide rassen doen het bij mij goed in de kas, of soms de koude bak. Veldsla groeit zolang de temperaturen niet onder de 0 graden komen, natuurlijk wel wat trager bij lage temperaturen.

Spinazie: In oktober kun je spinazie zaaien maar dan wel voor het volgende jaar. Je moet dan kiezen voor de rassen Viroflex of Winterreuzen. De laatstgenoemde heb ik afgelopen winter gekweekt in de kas, maar dan wel in september gezaaid.

Rode mosterdsla: heb je de beschikking over een kas of koude bak, dan kun je proberen om rode mosterdsla nog te zaaien in oktober. De groei gaat wel trager dan in de twee maanden hiervoor, maar het zal nog steeds groeien. Rode mosterdsla, of Aziatische pluksla, doet het ontzettend goed in de winter, ik was de eerste keer vrij verrast dat deze sla zo goed groeit bij lage temperaturen. Sindsdien komt deze iedere winter in mijn kas te staan in moestuinbakken.

Koolgewassen

Bloemkool: oktober is je laatste kans om bloemkool te zaaien. Maar dan wel altijd onder glas. Je zaait de bloemkool dan wel voor het volgende seizoen.

Geef een reactie