Sla zaaien in februari: de eerste zaadjes in vermiculiet

Je bekijkt nu Sla zaaien in februari: de eerste zaadjes in vermiculiet
Sla zaaien in februari

Wat een prachtiger weer was het vandaag. Eigenlijk ben ik voor mijn gevoel net te laat, liever nog had ik één week geleden de eerste sla al gezaaid. Maar 20 februari is nog steeds vrij vroeg, wat dat betreft is er geen man overboord. Vandaag heb ik dan ook de eerste sla gezaaid die ik al zeer vroeg in het voorjaar wil gaan oogsten. Ik heb drie soorten sla gezaaid, Meikoningin, Wonder der 4 jaargetijden en veldsla Grote Noordhollandse. De eerste twee zullen het normaal gesproken al zeer goed doen in het vroege jaar, voor de veldsla ben ik misschien nog net te vroeg. Maar ik waag het er op.

Welke soorten sla heb ik gezaaid in februari?

Meikoningin: een vroege sla soort

Meikoningin is bij ons een klassieker, heerlijke malse bladeren sla in mooie kropjes. De naam Meikoningin geeft al een klein beetje aan dat dit om een vroeg ras gaat. Wat dat betreft klopt de naam niet helemaal, want de Meikoningin zaden die ik nu zaai in februari verwacht ik al ruimschoots voor mei te oogsten en te verwerken in heerlijke salades.

Meikoningin zaden
Meikoningin zaden

Slasoort ‘Wonder der 4 jaargetijden’ is ook in februari al een topper

Wonder der 4 jaargetijden heb ik nu sinds een aantal jaren, ook deze variant doet het erg goed in het vroege voorjaar. Afgelopen jaar voor het eerst gezaaid op 14 februari. Dit jaar dus bijna één weekje later. Ik zaai Wonder der 4 jaargetijden binnen in een plastic bakje met vermiculiet wat ik afdek. Binnen een paar dagen kiemen de zaden al.

Wonder Der 4 Jaargetijden zaden
Wonder Der 4 Jaargetijden zaden

Veldsla Grote Noordhollandse: in februari direct in de moestuinbak in de kas

Veldsla is een slasoort die je al vroeg in het jaar kunt zaaien. Februari is wellicht net een stapje te vroeg, maar ik waag het er toch op. Ik zaai over twee weken weer wat veldsla grote Noordhollandse en wellicht andere rassen. Met veldsla kies ik ervoor om deze direct in de kas te zaaien, in een moestuinbak en direct op locatie.

Veldsla Grote Noordhollandse kun je wel voorzaaien in zaaitrays en vervolgens uitplanten. Maar eerlijk gezegd vind ik dat voor Veldsla wat veel gedoe. Veldsla kiemt daarnaast ook al goed bij lagere temperaturen. Normaal gesproken gaat dat in een kas, waar ik ze nu gezaaid heb, al prima in februari. De temperatuur kan in het zonnetje al lekker oplopen. Een alternatief zou een koude bak kunnen zijn of een moestuinbak met een kap erop.

Hoe ga ik te werk met het zaaien van sla in februari?

Ik kies er zelf voor om zowel de zaden van de Meikoningin als Wonder Der Vier Jaargetijden in pure vermiculiet voor te zaaien. Ik zaai overigens bijna alles voor in pure vermiculiet, dat werkt uitstekend en het fijne is dat je de plantjes heel gemakkelijk kunt verplaatsen. Gezien de wortels nauwelijks beschadigen wanneer je ze uit de vermiculiet haalt om te verplaatsen.

Plastic bakjes vullen met vermiculiet

Ik gebruik plastic bakjes waar ik een laagje vermiculiet in leg van ongeveer 2 cm. De vermiculiet maak ik goed vochtig voordat ik zaai. Zo vochtig dat er net geen plasje water onderin het bakje staat. Maar wanneer ik knijp met de vermiculiet in mijn handpalm loopt er wel water uit. Goed vochtig dus.

Bakjes met vermiculiet
Bakjes met vermiculiet

De zaden verdelen over de vermiculiet

Ik gebruik twee verschillende bakjes, één voor Meikoningin en één voor Wonder Der Vier Jaargetijden. Ik vind het fijn dat ik precies waar welke groentes gaan opkomen, bij sla is het als kleine zaailing lastig te herkennen welke soort sla je in je handen hebt. Hoewel het bij deze twee soorten wel moet lukken, dat zal ik je in een latere blog met foto’s nog laten zien.

Meikoningin zaden in vermiculiet
Meikoningin zaden in vermiculiet

Ik verdeel de zaden over de vermiculiet, zeker een 30 of 40 tal zaden, met mijn vingers roer ik voorzichtig door de bovenste laag vermiculiet om, zodat de zaden vermengd worden in de toplaag vermiculiet. Het is niet erg wanneer niet alle zaden onder de vermiculiet liggen. Ook die zaden zullen gaan kiemen.

De bakjes bedekken om een hoge luchtvochtigheid te creëren

Ik bedek de plastic bakjes met een laag vershoudfolie, gewoon wat je normaal in de keuken gebruikt. Zo zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in de bakjes lekker hoog blijft. Het vocht kan nergens heen waardoor de zaden extra snel zullen kiemen. Zeker bij de aangename kamertemperatuur. Dat plastic mag er voorlopig op blijven zitten, ook de eerste paar dagen dat de zaden kiemen. Na een dag of 3 zie je dat trouwens al gebeuren. Sla op kamertemperatuur gaat ontzettend snel.

Bakjes met sla zaden afgedekt met folie
Bakjes met sla zaden afgedekt met folie

Kamertemperatuur? Kun je ze dan later wel buiten uitplanten?

Inderdaad, dat lees je goed. Mijn sla zaai ik voor op kamertemperatuur. Eigenlijk net onder kamertemperatuur. Ik plaats de bakjes bewust tegen het raam aan op een plek waar geen verwarming is. Zo blijven ze net iets koeler. Zo rond de 15 à tot 18 graden schat ik in.

De klap wanneer ik ze uiteindelijk buiten uitplant in de kas is daardoor net wat minder. Want begin maart wanneer ik kan uitplanten zijn de nachten vanzelfsprekend nog steeds erg koud.

Nu is het een kwestie van tijd totdat we mooie kleine slaplantjes hebben die we kunnen uitplanten in de kas.

Geef een reactie