Tomaten zaaien in maart: binnen voorzaaien

Je bekijkt nu Tomaten zaaien in maart: binnen voorzaaien
Tomaten zaaien op 1 maart

Meestal probeer ik mijn tomaten zo rond 1 maart te zaaien. Dit jaar was dat precies op 1 maart, voor mijn gevoel een ideale datum waarbij de zaden mooi te tijd hebben om te kiemen en de zaailingen kunnen opgroeien tot kleine plantjes die ik vanaf april in de kas verder kan opkweken. Ik ben dan mooi op tijd, en hoef binnen niet moeilijk te doen met het risico erop dat mijn tomatenzaailingen lange dunne sprieten worden vanwege te weinig lichtinval.

In dit artikel zal ik met je delen hoe ik mijn eigen tomatenkweek aanpak, en in dit geval de eerste stap uitvoer: het zaaien van verschillende soorten tomatenzaden.

Vorig jaar was de tomaat oogst zo gigantisch groot…

Dat ik dit jaar dus toch maar net wat minder tomaten ga zaaien. Afgelopen jaar had ik iets teveel tomaten, het resultaat was een gigantisch aantal verse tomaten die ik overal heb uitgedeeld. Het was eigenlijk gewoon net iets teveel van het goede. Natuurlijk wel hartstikke leuk, maar dit jaar is iets minder tomatenplanten wel voldoende. Vorig jaar waren het waren dit er wel 80, stel je eens voor wat voor hoeveelheid tomaten daar vanaf is gekomen.

Dat jaar had ik ook meer dan 10 verschillende rassen gezaaid. Ook dat wil ik dit jaar naar benden bijstellen, met ‘slechts’ 6 verschillende tomatenrassen. Ik heb er een aantal gekozen die ik ook in eerdere jaren heb gezaaid en waarmee ik goede resultaten heb geboekt.

1 maart als voorzaai datum voor tomaten

Op 1 maart heb ik mijn tomaten gezaaid, net als vorig jaar. Mijn tomaten zaai ik altijd voor in pure vermiculiet. Dat werkt bij mij uitstekend en het gemakkelijke van vermiculiet is dat je zeer gemakkelijk kunt ompotten naar kleine 7 bij 7 op 9 bij 9 cm potjes, waarin de tomaten verder kunnen groeien.

Welke soorten tomaten heb ik gezaaid?

Tomaat Supersweet 100 F1
Tomaat Supersweet 100 F1

Je hebt ondertussen vast al door dat ik het zelf lastig vind om me te beperken tot slechts een paar soorten. Eigenlijk wil ik het liefste zoveel mogelijk varianten opkweken en uitproberen. Maar dit jaar heb ik me qua tomaten beperkt tot 6 soorten. Wat natuurlijk nog steeds meer dan voldoende variatie is.

Dit zijn de 6 soorten tomaten die ik dit jaar heb gezaaid.

Van iedere soort zaai ik ruim wat zaadjes. Ik wil van iedere plant er toch wel 5 hebben. Ik zaai daarom minimaal 10 zaden per soort zodat ik zeker weet dat ik genoeg heb. Wat ik teveel heb geef ik meestal weg, daar maak ik dan anderen eind april of begin mei weer blij mee.

Waar zaai ik mijn zaden in?

Mijn tomaten zaai ik voor in pure vermiculiet. Zelf gebruik ik de variant van Pokon, gezien dat fijn werkt en ik hier al jaren mee werk. Maar heel eerlijk denk ik niet dat het heel erg veel uit maakt en de kwaliteit van vermiculiet over het algemeen vrijwel gelijk zal zijn. Wellicht is de ene soort net wat fijner dan de andere, maar dat zal niet het verschil maken in het laten kiemen van je zaden wanneer je het mij vraagt.

Vermiculiet
Vermiculiet

Waarom ik vermiculiet gebruik vraag je jezelf wellicht af? Dat doe ik eigenlijk puur omdat vermiculiet vocht goed vasthoud en daarnaast ik er graag voor kies om mijn bakje met zaden af te dekken met plastic totdat de zaden gekiemd zijn. Wanneer ik dat doe met potgrond, is de kans veel groter dat de grond gaat schimmelen. Met vermiculiet heb ik daar nog nooit last van gehad.

Zaaibakjes vullen met vermiculiet

Mijn zaaibakjes, eigenlijk gewoon champignon bakjes vanuit de supermarkt, vul ik met vermiculiet. Ik gebruik trouwens erg graag die champignon bakjes, omdat ze transparant zijn en een vrij hoge rand hebben. Die hoge rand is makkelijk zodat je er plastic strak overheen kunt spannen zonder dat de zaailingen het plastic aanraken. En doordat de bakjes transparant zijn laten ze veel licht naar binnen, waardoor de zaailingen minder snel langgerekt worden.

Ik doe er een laag vermiculiet in van ongeveer 3 à 4 centimeter, meer dan voldoende. Zelfs met minder zullen je tomatenzaden al kiemen.

SuperSweet 100 F1 zaden
SuperSweet 100 F1 zaden

De vermiculiet nat maken voordat je zaait

Voordat ik de zaden in de vermiculiet stop, maak ik de vermiculiet altijd eerst nat. Ik loop dan niet het risico dat ik per ongeluk de vermiculiet te nat maak. Die kans is trouwens best groot wanneer je de kraan gebruikt of een gietertje. Liever maak je gebruik van een plantenspuit, zodat je meer controle hebt over hoe nat je de vermiculiet maakt.

Ik roer na het natmaken de vermiculiet met mijn handen altijd goed door. De onderste laag blijft namelijk vaak wat droger en de bovenste laag is doorweekt. Door te mengen krijg je een mooie gelijk natte consistentie.

Nu is het tijd om de tomaten zaden te zaaien

Het eerste wat ik doe is de vermiculiet wat aandrukken, zodat deze mooi op gelijke hoogte ligt en een wat steviger pakket is geworden. De volgende stap is een sateprikker gebruiken om gaatjes te maken van 0,5 tot maximaal 1 cm diep.

In ieder gaatje doe ik één tomatenzaadje. Zoals je hier op de foto kunt zien zijn er 16 gaatjes gemaakt in dit bakje voor 16 SuperSweet 100 F1 zaden.

16 gaatjes voor tomatenzaden
16 gaatjes voor tomatenzaden

Die gaatjes druk ik vervolgens zacht aan met de hand. Niet overdreven hard, maar gewoon ervoor zorgen dat de zaden bedekt zijn.

Tomaten zaden
Tomaten zaden

Vervolgens bedek ik ieder van de bakjes met een laagje huishoudfolie, zodat water niet kan verdampen en er een mooi warm en een hoge luchtvochtigheid ontstaat onder de folie. De tomatenzaden kiemen daardoor gemakkelijker.

Zaaibakjes bedekt met huishoudfolie
Zaaibakjes bedekt met huishoudfolie

Vanaf nu is het wachten, bij tomaten duurt dit meestal niet al te lang. Over een weekje verwacht ik hier te kunnen melden dat de tomatenzaden zijn gekiemd. Ik houdt je natuurlijk op de hoogte over de stappen die ik verder neem.

Benieuwd hoe het met deze tomaten gaat?

Bekijk de updates voor deze tomatenkweek

Geef een reactie