Even geleden deelde ik in het eerste deel Courgette en komkommer ompotten: Snelle groeiers dat de ronde courgettes en de komkommers snel gekiemd waren en al omgepot mochten worden. Nu net een aantal dagen later is het ook tijd voor de meloen en de watermeloen. Daarnaast overigens ook nog de normale Courgette Diamant F1 en de Courgette Alberello Di Sarzana, een mooie lichtgroene lange courgette.
Op 19 april gezaaid, op 30 april tijd om om te potten
Op 19 april had ik al mijn meloenen, courgette en komkommers gezaaid. Iets eerder potte in de ronde courgettes en de komkommers al om. Nu is het tijd voor de meloen, watermeloen en nog een aantal courgettes. De plantjes die ik zaaide en ompot zijn de volgende:
- Charentais meloen (lichtoranje suikermeloen)
- Watermeloen Sugar Baby
- Courgette Diamant F1 (normale courgette)
- Courgette Alberello Di Sarzana (lichtgroene lange courgette)
De oplettende lezers zien wellicht dat de Oranje Ananas meloen (oranje meloen, groen gevlekte schil) helaas nog niet omgepot kunnen worden. Ik had deze overigens net twee dagen later gezaaid, doordat de zaden nog onderweg waren. Ik zie wel dat ook de Oranje Ananas Meloen aan het kiemen is, maar dat duurt nog net wat langer. Daarover dus later meer.
Het zaaien heb ik natuurlijk gedaan in vermiculiet. Voor mij werkt dat eigenlijk gewoon het beste, het materiaal blijft lang vochtig en daarnaast kiemen de zaden er gewoon ontzettend goed in. Ik raad je dan ook echt sterk aan om eens te experimenteren met pure vermiculiet in zaakbakjes mocht je dat nog nooit hebben geprobeerd. En de vermiculiet kun je na het ompotten van de zaailingen gewoon weer laten drogen en in het volgende jaar opnieuw gebruiken.
De Charentais meloen zaailingen
Als eerste ben ik begonnen met de Charentais meloen zaailingen, wat heerlijke zoete kleine meloentjes moeten worden. Al moet ik nog wel even geduld hebben. Alle zaailingen zet ik overigens in 11 bij 11 cm potjes, waar ze voor de komende paar weken genoeg ruimte hebben totdat ik ze ga uitplanten in de kas en een aantal tegen de muur aan heerlijk in de warmte. Je kunt trouwens prima grotere potjes gebruiken, dat is eigenlijk alleen maar beter voor de ontwikkeling van de wortels. Want ook meloenplantjes kunnen snel groeien wanneer ze warm staan.
Het belangrijkste met meloen zaailingen is dat je de grond waar je ze in pot niet te nat maakt en vooral zorgt dat de aarde lekker warm is.
Zoals je kunt zien hebben de zaailingen in die korte tijd al een mooi wortelgestel aangemaakt. Bij het poten is het ontzettend belangrijk dat je de steeltjes niet ingraaft, dat verhoogt namelijk de kans aanzienlijk dat de steeltjes rotten en daardoor de zaailingen afsterven.
Na het verpotten is de kans aanwezig dat de plantjes wat slap overkomen, dat is normaal gesproken de volgende dag opgelost. Niet direct iets om je zorgen om te maken.
Watermeloen zaailingen verpotten
Ook de watermeloen zaailingen, in dit geval watermeloen Sugar Baby, mogen omgepot worden. De zaailingen zijn ongeveer even groot als de Charentais Meloen en hebben reeds net zoveel wortels aangemaakt. Een prima moment om ze om te potten naar een groter bakje. Ook hier kies ik weer voor 11 bij 11 cm potjes, waarbij je er overigens prima voor kunt kiezen om een slag groter te nemen.
Belangrijk bij het jonge watermeloen planten of zaailingen is dat je ze niet te diep plaatst in de aarde. Het steeltje zelf moet boven de grond uit komen en alleen de wortels onder de grond.
Geef daarnaast niet teveel water, daar kunnen ze slecht tegen. Ook is het belangrijk om de plantjes op een warme locatie neer te zetten. Het liefst nog gewoon in het warme raamkozijn, zeker in mijn geval omdat ik de watermeloenen binnen heb voorgezaaid. Het is begin mei vaak nog net te koud om ze al buiten te zetten. Dit doe je liever pas aan het einde van mij.
We houden je op de hoogte
Natuurlijk houden we je verder op de hoogte over de voortgang en de kweek. Lees binnenkort meer.