De patisson is een prachtige vrucht waar je verschillende varianten van hebt. Mooie witte patissons, zoals de custard white, gele en gestreepte patissons. De patisson is familie van de courgette, en het zal je niet verbazen dat de smaak daar dan ook veel van weg heeft. Het is een groente die je goed zelf kunt kweken in eigen tuin of zelfs in een flinke pot net zoals de courgette plant zelf. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe ook jij een succesvolle patisson kweek aanpakt, van zaaien tot en met oogsten.
Patisson is voor mij zelf een mooie bijkweek, de opbrengst vind ik over het algemeen net wat minder goed dan courgette zelf. Maar het is gewoon een te mooie vrucht om niet te kweken! Een patisson is voelt voor mij heel wat bijzonderder aan dan een courgette kweken.
Patisson zaaien: welke soorten en rassen kies je?
Er zijn verschillende soorten patisson planten, net zoals er diverse soorten courgette zijn. De meest voorkomende is de Summer Satellite of Custard White. Dit zijn mooie witte patissons die je oogst bij een groote van ongeveer 8 tot 10 cm diameter. Op dat moment zijn ze het lekkerste.
- Witte Patisson (Blanc): grote witte vruchten van 20 tot 25 cm doorsnede.
- Summer Satellite F1 patisson: Mooie witte vruchten van 8-10 cm doorsnede.
- Sunburst F1 Hybride patisson: lichtgele patissons en bij het afrijpen donkerder geel tot oranje.
- Patisson Colour mix: combinatie van allen in één zakje.
Patisson zaaien: voorzaaien vanaf maart
Net als courgette kun je patisson het beste voorzaaien in bakjes binnen op de vensterbank. Dat mag al vanaf maart, maar zelf kies ik er voor om wat langer te wachten. Ongeveer halverwege april zaai ik het liefste mijn patissons voor. De reden dat ik dat doe is om te voorkomen dat het weer het nog niet toelaat om de planten naar buiten te brengen, terwijl de planten alsmaar blijven groeien. Zoals je wellicht wel weet kunnen courgette planten snel groeien, dat is bij patissons niet anders.
Denk je dat je te laat bent voor het zaaien van patissons? Je kunt tot eind juni prima patisson zaaien. Zelf kies ik er zelfs vaak voor om halverwege april te zaaien, en vervolgens een tweede lichting eind juni te zaaien. De planten groeien snel en zijn ook al vroegtijdig dragers van vruchten. Het voordeel om een tweede keer te zaaien is dat de eerste planten wellicht al onder de meeldauw zitten en minder vruchten geven, de nieuwe planten het dan netjes overnemen.
Hoe zaai je patisson voor?
Ik kies er zelf voor om patisson voor te zaaien in wat grotere potjes met verse potgrond, of liever nog zaai en stekgrond. Patissons groeien erg snel, bij voorkeur gebruik je daardoor potjes die net wat groter zijn. Bijvoorbeeld een diameter van 13 cm, dat voorkomt dat je de plant al moet ompotten voordat deze een mooi wortelgestel heeft aangemaakt. Breng de zaden ongeveer 1 tot 2 cm in de aarde en druk de aarde lichtjes aan.
Een ander zeer goedwerkend alternatief is het voorzaaien in pure vermiculiet. Dat kun je doen in kleine plastic bakjes, waar je een laagje vermiculiet in aanbrengt van ongeveer 5 cm. Dat spray je goed nat, waardoor de vermiculiet zichzelf wat uitzet. Zorg ervoor dat er onderin het bakje geen vocht meer staat. De zaden breng je op ongeveer 1 cm diepte. Vervolgens kun je met een stukje vershoudfolie het bakje bedekken, waardoor een vochtig klimaat ontstaat in het bakje, wat het kiemen van de zaden bevordert.
Hoe lang duurt het voordat patisson zaden kiemen?
Het duurt ongeveer 5 tot 10 dagen voordat de zaden kiemen, afhankelijk van de temperatuur. Idealiter is de temperatuur boven de 20 dagen, het zal niet niet langer dan een week duren voordat de patisson zaden gekiemd zijn.
Waar zaai je patisson zaden voor?
Zelf kies ik ervoor om de zaden binnenhuis voor te zaaien, bijvoorbeeld op de vensterbank. Licht is voor het kiemen van de zaden niet belangrijk. Je kunt de zaden dus ook op een donkere plek laten kiemen. Belangrijk is dat de temperatuur het liefste hoog is, voor een goede kieming is een temperatuur van ongeveer 18 tot 24 graden ideaal. Vanaf het moment dat de gekiemde zaden boven de grond uit komen gaat licht een belangrijke rol spelen, verhuis de potjes vanaf dat moment naar de vensterbank met goed licht.
Patisson zaailingen verpotten naar een ruimere pot
Mocht je de patisson gezaaid hebben in vermiculiet, is het belangrijk om de zaailingen ongeveer 14 dagen na het zaaien al uit te gaan planten naar een ruimere pot. Ze hebben dan namelijk al twee redelijk grote bladeren. Laat je de plant nu in vermiculiet staan, dan zal de plant zich niet goed ontwikkelen gezien daar onvoldoende voeding in zit. Gebruik een potje van minimaal 11 bij 11 cm, liever nog wat groter met verse potgrond.
Zorg ervoor dat patisson plantjes niet te diep in de grond staan. De steeltjes kunnen snel rotten wanneer deze half ingegraven worden. Direct vanaf de steel gaat de courgetteplant over op wortels, er zit geen kluitje of hartje tussen. Zorg ervoor dat je alleen de wortels in de potgrond plaatst. Verstevig het plantje eventueel met één of meerdere kleine stokjes.
Het liefste gebruik je hier een goede potgrond die voorzien is van toegevoegde voeding. Courgette planten vragen namelijk om veel voeding, en dat bevordert duidelijk de groei. Mocht je geen potgrond hebben met toegevoegde voedingsstoffen, meng dan alvast een heel klein beetje organische mestkorrels door de potgrond. Een klein handje per emmer van 10 liter potgrond is voldoende.
Patisson kweken: de eerste weken
Na ongeveer 21 dagen hebben de patissons al eerste echte bladeren. Die bladeren groeien aan de steel direct na de kiembladeren, ze zien er puntiger uit. Heel veel hoef je niet aan de planten te doen. Het belangrijkste op dit moment is dat ze voldoende licht krijgen, anders worden de planten dun en iel. Controleer dagelijks even of de potjes nog voldoende nat zijn. Een goede manier om wat te geven is door de potjes op een schotel te plaatsen en daar een klein laagje water in te geven. De potjes met aarde waar de patisson zaailingen in staan zuigen het water vanzelf naar binnen.
Wanneer patisson planten uitplanten?
Net als de meeste andere zomergroenten kun je patissons pas buiten uitplanten vanaf het moment dat de kans op nachtvorst is uitgesloten. Halverwege mei is de beste tijd. Mocht je een kas hebben waar je de patisson wil uitplanten kun je de planten al wat eerder naar buiten verhuizen. Halverwege april wanneer de nachten niet meer al te koud zijn.
Patisson planten afharden
Doordat je de patisson planten hebt opgekweekt in het raamkozijn bij kamertemperatuur, is het belangrijk om te planten even te laten afharden. Het beste is om de planten een paar dagen voordat deze worden uitgeplant in de buitenlucht alvast te laten wennen aan de wind en lagere tempratuur. Je kunt de planten bijvoorbeeld overdag alvast buiten plaatsen, en snachts nog even naar binnen halen. Of je kiest voor een warme beschutte plek in de tuin, en laat ze daar ook alvast buiten in de nacht. Zo kunnen ze alvast wennen voordat ze definitief buiten worden geplaatst.
Hoeveel ruimte heeft een patisson nodig?
Een patisson kan snel groeien en vragen om veel ruimte. In de moestuin heb je ongeveer 1 bij 1 meter aan ruimte nodig. Kies altijd voor een zonnige plek en het liefste een beschutte plek voor de wind.
Patisson in pot kweken
Hier is het vaste prik dat de patisson in grote potten worden uitgeplant. Een grote pot van ongeveer 30 tot 40 liter is voldoende en daar zullen de planten goed in groeien. Een kleinere pot is niet aan te bevelen, het wortelgestel wordt groot en de planten zelf ook. Een diepe moestuinbak zou ook een optie zijn, maar zelf vind ik dat wat zonde van de ruimte gezien de plant de gehele moestuinbak overgroeit met haar blad.
Voeding voor patisson planten
Een van de belangrijkste toevoegingen bij courgette en patisson planten is het toevoegen van organische mestkorrels. Patissons zijn ontzettende vreters en vragen om veel voeding, anders geven ze maar enkele vruchten. Vooral vanaf het moment dat er vruchten aan de plant gaan groeien is het belangrijk om eens in de twee weken een klein handje organische mestkorrels toe te voegen. Vooral wanneer je ervoor kiest om de planten in een grote pot te kweken, wat overigens prima lukt, is voeding bijgeven zeer belangrijk.
Patisson kweken: De eerste bloemen en vruchten
Eind mei of begin juni kun je meestal de eerste bloemen verwachten bij een patisson plant. Vaak zijn de eerste bloemen mannelijke bloemen die geen vrucht dragen. Je kunt deze makkelijk herkennen doordat ze een wat langere steel hebben. Vrouwelijke bloemen hebben geen stel maar daar begint direct een verdikking, de vrucht. Bij alle patissons is deze op het begin groen van kleur en deze zal later wanneer de patisson groter wordt kleuren.
Wanneer oogst je patisson van je plant?
Het beste kun je patisson vroeg oogsten, hoe groter je ze namelijk laat worden, hoe minder de smaak wordt. Jonge patisson vruchten kun je gemakkelijk afsnijden met een mes, of je gebruikt een snoeischaar. De gemiddelde patisson laat je ongeveer 10 cm doorsnede worden, maar er zijn ook rassen die net wat groter geoogst kunnen worden. Onthoud vooral dat je liever wat te vroeg oogst, dan te laat. Patissons die te laat geoogst worden zijn eigenlijk alleen nog goed voor een soepje.
Vergeet niet om patisson planten te voorzien van voeding
Wanneer je de eerste patissons kunt oogsten, moet je vooral niet vergeten om voeding bij te geven. Een klein handje organische mestkorrels per week of eens in de twee weken. Vooral wanneer je patisson in pot kweekt is het belangrijk om geregeld voeding te geven, gezien de wortels niet genoeg toerijking hebben tot voeding in de grond.
Patisson plant snoeien: de plant gezond houden
Om een patisson plant mooi en gezond te houden, is het geen probleem om af en toe de onderste bladeren weg te knippen met een snoeischaar. Bladeren waarvan de stelen zijn beschadigd of geknapt door de wind, de bladeren verdord en kapot zijn of geel en aangetast kun je zonder problemen wegknippen. Een patisson plant blijft nieuwe bladeren aanmaken. Door te snoeien zorg je ervoor dat de planten luchtig blijven en minder snel worden aangetast dor meeldauw of schimmel. En dat heeft als resultaat dat je langer gedurende het jaar verse patissons kunt blijven oogsten.
Heb jij al ervaring met het weken van patisson planten?
Heb je tips voor mede moestuiniers om succesvol patissons te kweken? Of ken je mooie rassen die de moeite waard zijn om te kweken? Dat horen wij graag in een reactie!