Groenten zaaien in december: deze groenten zijn in december te zaaien en kweken

Je bekijkt nu Groenten zaaien in december: deze groenten zijn in december te zaaien en kweken
Zaaien in december

In december is er in de buitenlucht niets meer om te zaaien, de enige uitzondering die je zou kunnen proberen is Winterpostelein. Maar de kans van slagen is wel een stuk kleiner, in een kas heb je al meer kans dat het lukt. Maar, wist je dat je in december zal zomergroenten kunt zaaien voor het volgende jaar? Je moet dan wel echt groeilampen hebben, anders zal het niet lukken.

En groeilampen hoeven overigens helemaal niet duur te zijn. Zo heb ik zelf eens geëxperimenteerd met 4500K LED TL armaturen van 18 watt per stuk. Eén lamp was voldoende om zeker 40 zaailingen onder te plaatsen. Hoewel het natuurlijk wat overdreven is, is het ontzettend leuk om te doen! Plus je hebt in het komende jaar super vroeg zomergroenten zoals Pepers en Paprika of zelfs Aubergine.

Welke groenten zaai ik zelf in december?

Zoals ik al aangaf is december voor mij geen maand waarin ik zaai. Ik heb ooit in december al mijn pepers en paprika gezaaid, maar ik kies er tegenwoordig voor om dat eind januari te doen. De reden is dat de planten anders te groot worden voor binnenhuis, aangezien ik toch graag meerdere planten kweek. Ik zet mij er daarom tegenwoordig maar overheen dat ik even niets zaai in december (en vaak ook november), om vervolgens in januari een aantal zomergroenten te zaaien.

Welke groenten kun je zaaien in december?

Ik gaf reeds aan dat er niet zoveel meer te zaaien is in december. Toch kun je nog wel proberen om Winterpostelein te zaaien en te kweken. Winterpostelein doet het goed bij de koude dagen en korte dagen. Wel is het belangrijk dat de temperatuur boven de 0 graden blijft. Een kas of een koude bak heeft daardoor de grote voorkeur.

Bladgewassen

Winterpostelein: in december kun je winterpostelein zaaien mits je een kas hebt. Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar de zaden kunnen kiemen zolang het niet vriest. Wanneer je geen kas of een koude bak hebt is het zaaien van winterpostelein op dit moment geen mogelijkheid.

Toch zijn er mogelijkheden om in december toch alvast groenten te zaaien voor het komende moestuinseizoen.

In december paprika of pepers zaaien

Voor diegene die echt niet kan wachten kun je al paprika en pepers zaaien voor het volgende seizoen. Je moet dan wel een klein beetje een fanatiekeling zijn. Er zijn kleine kweekbakjes verkrijgbaar met ingebouwde LED verlichting, maar die bakjes doen het ontzettend goed om zaailingen van paprika en pepers in op te kweken. Mijn eerste kweekbakje met groeilicht was van IKEA, maar ondertussen gebruik ik deze niet meer, gezien de ruimte toch wat beperkt was voor wat ik er mee wil doen.

Bijvoorbeeld dit XL Kweekbakje met ingebouwde LED balk is een hele mooie optie. Vaak worden die kweekbakjes wel gepromoot dat je daar gewoon groenten in kunt verbouwen, maar dat zal waarschijnlijk niet lukken. Of je moet kiezen voor kleine plantjes zoals veldsla.

Waar ze wel goed voor zijn is het opkweken van paprika, peper en aubergine zaailingen. LED licht werkt zelfs goed voor tomaten, maar je moet het kweekbakje dan wel op een plek zetten waar de temperatuur onder de 20 graden blijft. het liefst een beetje 16 tot maximaal 20 graden.

Welke groenten kun je zaaien in een kweekbakje in december?

Paprika: heel goed voor te zaaien in een laagje vermiculiet van 3 tot 5 cm. De zaadjes kun je 0,5 tot 1 cm diep in het vermiculiet plaatsen. De lampen in de kweekbak hoef je pas aan te zetten wanneer de zaailingen uit komen. Paprika is een plant die traag groeit, maar doordat je al in december begint is het beter om niet te veel te zaaien. Ongeveer twee weken nadat de paprika zijn uitgekomen kun je ze ompotten in kleine potjes met potgrond. Plaats die natuurlijk weer terug in het groeibakje.

Peper: voor pepers geldt hetzelfde als voor paprika. De plantjes groeien traag en daardoor is het leuk om deze in de winter zelf op te kweken zodat je in het voorjaar al mooie plantjes hebt. Ook pepers kun je zaaien in een laagje vermiculiet van 3 tot 5 cm. Plaats de zaden 0,5 tot 1 cm diep. De lampen hoef je pas aan te zetten nadat de pepers zijn gekiemd.

Aubergine: ook aubergine is mogelijk om te zaaien in een kweekbakje met LED lampen (of groeilamp). Aubergine groeit bij mij meestal wat sneller dan paprika en pepers. Ik kies er daardoor voor om ze wat later te kweken, maar het ook al vanaf december. Het liefste zet je ze dan net wat kouder, zodat ze niet te snel groeien. Voorzaaien kan in vermiculiet van 3 tot 5 cm diep. De zaadjes 0,5 tot 1 cm diep in de vermiculiet drukken.

Geef een reactie