Pluksla zaaien: 10 lekkerste soorten pluksla om zelf te zaaien

Je bekijkt nu Pluksla zaaien: 10 lekkerste soorten pluksla om zelf te zaaien
Lekkerste pluksla soorten zaaien

Pluksla en sla is er in ontzettend veel verschillende soorten, van vrije normale en eenvoudige tot hele bijzondere varianten. Pluksla zaaien is eigenlijk ontzettend eenvoudig. Je hebt niet veel ruimte nodig, een stukje tuin, moestuin een moestuinbak of zelfs in een pot is pluksla te kweken. Een plekje in de zon of minstens in ieder geval half-zon is al voldoende om jouw eigen pluksla te zaaien en kweken. Laat die verse eigen samengestelde salades maar komen.

In dit blog laat ik je 10 interessante pluksla soorten zien die makkelijk zijn om zelf te kweken en heerlijk zijn om te verwerken in verse salades. De soorten waar ik voor kies geven een leuke opbrengst en groeien goed, ik heb daarnaast en aantal bijzondere soorten toegevoegd zodat je van iedere salade iets speciaals kunt maken. Of wat dacht je bijvoorbeeld vaan eetbare bloemen van sommige van de pluksla soorten die ik benoem (zoals de Rode Mizuna)? Daarmee maak je iedere salade vrolijk!

Mijn top 10 lekkere soorten pluksla om zelf te zaaien.

Dit zijn mijn eigen 10 favoriete soorten pluksla waarvan ik ieder jaar een groot deel soorten zaai voor in mijn eigen moestuin. Heerlijke soorten sla in allerlei varianten. Tot en met wat meer bijzondere soorten en zelfs varianten waar mooie gekleurde eetbare bloemen in komen.

  1. Rode mosterdsla (Aziatische Pluksla of Ruby Streaks)
  2. Pluksla Amerikaanse Roodrand
  3. Pluksla Australische Gele
  4. Babyleaf mengsel
  5. Rode Eikenbladsla
  6. Bloedzuring
  7. Mesclun Frans salademengsel
  8. Salanova Triplex (rood)
  9. Wilde rucola
  10. Mizuna, groene mosterdsla

1. Rode mosterdsla (Aziatische Pluksla of Ruby Streaks)

Rode mosterdsla zaden
Rode mosterdsla zaden

Onbetwist voor mij de nummer één om zelf te zaaien: Aziatische pluksla, Ruby Streaks of rode mosterdsla. Alle namen zijn eigenlijk dezelfde soorten overheerlijke roodkleurige mosterdsla. Mosterdsla klinkt misschien wat apart, het is heerlijke mooi gevormde pluksla met toch wel een wat pittig smaakje. Rode mosterdsla is vooral erg lekker om te mengen door andere soorten sla, niet om puur te eten. Het is dus een onderdeel van je salade. En weet je wat nog leuker is? De bloemen van rode mosterdsla kun je op een bord gebruiken of door je salade mengen, heerlijk om zo op te eten!

Rode mosterdsla is een ontzettend makkelijk groeiende slasoort. Eigenlijk groeit deze slasoort het gehele jaar rond. Mits je in september gezaaid hebt en de rode mosterdsla beschut hebt opgesteld kun je deze soort pluksla heel de winter lang oogsten. Ook in het voorjaar en de zomer groeit deze slasoort goed. Zelf zaai ik graag voor in een zaaitray, en ik voeg z’n 3 tot 5 zaadjes per gaatje van de tray. Na ongeveer twee weken plant ik ze zo over in een moestuinbak, per groepje van 3 tot 5 plantjes in een kluitje grond. Wanneer je steeds de buitenste bladeren neemt kun je maanden lang oogsten van één keer zaaien.

Rode mosterdsla zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

2. Pluksla Amerikaanse Roodrand

Pluksla Amerikaanse Roodrand
Pluksla Amerikaanse Roodrand

De Amerikaanse Roodrand is een bekende soort pluksla. Dit zijn groene blaadjes waar je een klein beetje rood doorheen ziet schemeren. Erg opvallen doet dat rood niet, af en toe zit er een blad bij wat net wat meer rood ontwikkeld lijkt te hebben. Het fijne van deze soort pluksla is dat de soort niet snel doorschiet. Je kan deze soort erg goed kweken in vooral voorjaar en zomer. Overigens wanneer je deze soort zaait in het najaar, eind augustus of september dan kun je zelfs in de winter nog bladeren oogsten. Mits je de sla beschut hebt staan het liefste in een kas of koude bak.

De Pluksla Amerikaanse Roodrand kun je best een aantal keer van blijven oogsten, nooit meer dan 2/3 van de plant oogsten. Het liefste maximaal 1/3, waardoor er steeds weer nieuwe blaadjes teruggroeien. Je kunt deze soort pluksla zaaien vanaf hal februari op een beschutte plek en vanaf maart direct in de moestuin.

Pluksla Amerikaanse Roodrand is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Pluksla Australische Gele

Pluksla Australische gele
Pluksla Australische gele

Samen met de Pluksla Amerikaanse Roodrand is de Australische Gele een hele bekende die we het meeste zien. Deze pluksla is veel lichter groen dan andere soorten sla. Zo groen dat het haast lijkt alsof er geel doorheen verwerkt zit, vandaar natuurlijk de naam Australische Gele. Een heerlijke slasoort om te vermengen door verse salades. Houdt er wel rekening mee dat in het algemeen verse pluksla niet lang bewaard kan worden en het liefste dezelfde dag opgegeten dient te worden. Hooguit één dag bewaren in de koelkast, daarna zul je zien dat de blaadjes er erg snel minder fris uit gaan zien.

De eigenschappen van deze Pluksla zijn gelijk aan die van de Amerikaanse Roodrand. Ook deze gele variant schiet niet snel door en kan deze variant goed tegen kou. Vanaf februari te zaaien onder glas of in de kas en vanaf maart direct in de buitenlucht. Wanneer je in het najaar nog zaait, tot uiterlijk eind september dan kun je zelfs in de winter nog oogsten van de Australische Gele pluksla variant.

Australische Gele pluksla zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

4. Babyleaf mengsel

Hortitops Babyleaf mengsel
Hortitops Babyleaf mengsel

Babyleaf mengsel is een mix die onder andere Horitops en Buzzy in haar zadencollectie hebben waarin verschillende soorten sla verwerkt zitten. Het leuke van deze pluksla mix is dat er allerlei kleuren in zitten, lichtgroen, groen, donkergroen en rode kleuren. De mix bevat onder andere wilde rucola, Bull’s blood, Rhubarb red, pirzehead, besson, Grand Rapids en Australische Gele pluksla. Een heel leuke mix waarbij je direct van alles in één hebt!

De babyleaf mix kun je het beste pas zaaien vanaf maart, en uiterlijk eind augustus voor een najaarkweek. De mix bevat veel soorten die gewoon weer terug groeien wanneer je niet meer dan ongeveer één derde deel van de slasoorten plukt. Zelf kies ik ervoor om deze sla zaden gespreid uit te zaaien, en zelf doe ik dat altijd in de moestuinbak. Zaai de sla niet te dicht op elkaar waardoor er genoeg ruimte over blijft om mooi blad aan te maken. Bij het oogsten kun je het beste om en om bij verschillende sla ‘happen’ eruit nemen zodat de sla om en om kan groeien.

Babyleaf Mengsel is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Rode Eikenbladsla (Red Salad Bowl)

Rode eikenbladsla (Red Salad Bowl)
Rode eikenbladsla (Red Salad Bowl)

De Red Salad Bowl of Rode Eikenbladsla is eigenlijk een klein kropje waarvan je alsmaar kunt blijven plukken. Alhoewel je de sla natuurlijk ook gewoon in één keer als klein kropje kunt afsnijden. Wanneer je Rode Eikenbladsla als pluksla wilt gebruiken is het belangrijk dat je niet van het hart van de slaplant snijd of plukt, maar alleen van de randen. Op die manier kun je lang blijven plukken van deze soort sla. Vooral in het voorjaar werkt dit goed, in de zomer zelf heb je meer kans dat Rode Eikenbladsla zal doorschieten.

Rode Eikenbladsla kun je vanaf eind februari onder glas of in de kas zaaien en vanaf halverwege maart ook direct in de moestuin zonder verdere bescherming. Tot eind augustus kun je zaaien, zodat je eind september nog verse sla kunt plukken. Een makkelijk en snelgroeiende soort die een kleurrijke en lekkere toevoeging is voor een verse salade.

Rode Eikenbladsla (Red Salad Bowl) is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Bloedzuring

Bloedzuring
Bloedzuring

Bloedzuring heeft zeer mooie blad en is alleen daarom al een reden om deze soort sla een keer gekweekt te hebben! Vooral jong blad van bloedzuring ziet er erg mooi uit, hoe groter de bladeren worden hoe minder mooi de kleur groen wordt. Vooral de nieuwe blaadjes zijn ook het lekkerste, en het voordeel is wanneer je vroeg en regelmatig plukt van bloedzuring dat er meer stimulans is voor de plant om nieuwe blaadjes aan te maken. Oftewel wacht niet te lang en ga voor de lekkerste jonge blaadjes, er komen vanzelf weer nieuwe.

Ik raad aan om bloedzuring pas te zaaien vanaf eind maart, het liefste in een kas of in een koude bak. In de buitenlucht zou ik zelf pas beginnen vanaf medio april met zaaien. Of je moet ervoor kiezen om binnen voor te zaaien, dan kun je eind maart beginnen en dan uitplanten vanaf halverwege tot eind april. Of deze plant nu echt in de categorie pluksla valt twijfel ik over, maar het is een prachtige plant om zelf te zaaien en op te eten.

Bloedzuring is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Mesclun Frans Salademengsel

Mesclun Frans salademengsel
Mesclun Frans salademengsel

Mesclun Frans Salademengsel is een mix van onder andere rode eikenbladsla, krulsla, sla-andijvie, frisée sla, radicchio en rucola. Eigenlijk een compleet mengsel van lekkere slasoorten waarmee je direct een complete salade kunt maken. Mesclunis is een salade uit de Franse keuken waarbij verschillende jong geoogste bladgroenten gebruikt worden. Typisch voor ‘Mesclun’ is om de zaden dicht op elkaar te kweken, waardoor de sla wat kleiner en smallere bladeren dan normaal ontwikkelt.

Deze Franse Mesclun slasoorten kun je vanaf mei buiten zaaien, vanaf april in de kas of in een koude bak. Kies ervoor om deze variant direct op locatie te zaaien, zelf doe ik dat eigenlijk altijd in moestuinbakken die in het voorjaar in de kas staan, en later verhuizen naar een lekkere zonnige plek in de tuin. Van dit pluksla en sla mengsel kun je meerdere malen oogsten.

Mesclun Frans Salademengsel is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Salanova Triplex (rood)

Salanova Triplex Rood
Salanova Triplex Rood

Salanova is een heel fijne gekrulde slasoort die sierlijk oogst en bovendien erg lekker is om door een salade te mengen. Salanova, het bedrijf achter deze slasoort, geeft zelf aan dat deze slavariant tot wel 3 keer meer bladeren aanmaakt dan andere slavarianten. Dat zie je ook wel terug in de compacte structuur van deze slasoort. Groeit overigens erg goed en is heerlijk door salades.

Vanaf eind februari kun je rode Salanova Triplex in de kas of in de koude bak zaaien. Pas vanaf halverwege tot eind maart kun je deze soort direct in de moestuin in de volle grond zaaien. Het grappige aan deze sla is dat het allemaal fijne kleine blaadjes zijn die heel erg krap op elkaar zitten, waardoor het een bol krullerig geheel wordt. De soort geeft daardoor hele volle kroppen die wat knapperig zijn.

Salanova Triplex (rood) is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Rucola

Wilde Rucola
Wilde Rucola

Rucola kennen we natuurlijk wel, ook geen echte pluksla variant, maar wel een slasoort die je oogst zoals pluksla. Je plukt wat stengels rucola en die verwerk je door een salade. Of je snijd ze af langs de steeltjes. Toch zie je bij Rucola dat er vaak wel wat stengels doorgroeien nadat je geoogst hebt, je kunt zo toch vaak voor een tweede keer oogsten van een rucola plantje.

Rucola zaai ik zelf in de kas vanaf eind februari. Vanaf eind maart zou ik aanraden om ook in de buitenlucht deze variant te zaaien. Zelf zaai ik rucola bijna altijd in zaaitrays met ongeveer 3 tot 5 zaden per vakje. Ik plant vervolgens de kluitjes waar dan z’n 3 tot 5 rucola plantjes in zitten uit op ongeveer 15 cm afstand van elkaar. Rucola is overheerlijk om te mengen door salades, net een wat pittigere smaak dan sla.

Rucola zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

10. Mizuna, groene mosterdsla

Mizuna: Groene mosterdsla
Mizuna: Groene mosterdsla

Eigenlijk de tegenhanger van de nummer 1 pluksla uit deze lijst (rode mosterdsla) deze variant, de Mizuna die groen blad heeft groeit net als rode mosterdsla erg makkelijk. Een variant die uit China komt, en mooie gekartelde bladeren vormt. Wat pittiger van smaak en erg goed om te zaaien in ons klimaat. De sla doet het zelfs verrassend goed ook in de winter wanneer je halverwege september zaait.

Zelf kies ik ervoor om groene mosterdsla te zaaien in moestuinbakken die in het voorjaar in de kas staan, vanaf halverwege maart. Vanaf halverwege april kun je groene Mizuna zaaien in de buitenlucht direct in de moestuin. Van Mizuna kun je meermaals oogsten, zorg ervoor dat je niet meer dan één derde van de plant plukt zodat de slasoort weer vlug kan terug groeien. Teveel in één keer oogsten en je loopt het risico dat de plant niet verder groeit, liever met meer regelmatig kleine beetjes.

Mizuna is verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie