Wat een onwijs mooie dag was het vandaag in februari, in de kas liep de temperatuur op tot zelfs rond de 30 graden Celsius. Dit is voor februari wel aan de hoge kant, maar heerlijk om daarin wat klusjes te doen met de deur wagenwijd open. Het was de hoogste tijd om de paprika en aubergine die we op 31 januari gezaaid hebben om te potten in grotere potjes
Zo staan de paprika en aubergine er vandaag bij
De paprika en aubergine zaailingen zijn ondertussen 21 dagen oud. Eigenlijk had ik ze al net wat eerder mogen ompotten. Maar aan de andere kant is er geen man overboord. Ze hebben nu in ieder geval een mooi stevig wortelgestel ontwikkeld wat bij het verpotten naar een groter potje niet zal breken.
Op deze foto’s zie je hoe de paprika en aubergine kweek er na 21 dagen voor staat. Mooie kleine plantjes. Het grootste deel van de zaden die ik gezaaid heb zijn opgekomen. Bij een groot deel van de soorten is er zelfs een 100% score, waarbij alle zaadjes die ik gezaaid heb ook zijn gekiemd en gevormd tot een zaailing.
Bij een aantal andere, zoals bijvoorbeeld Aubergine Listada de Gandia, is helaas maar de helft opgekomen. Ik heb er daardoor gisteren nog een paar in de vermiculiet gestopt in de hoop toch nog wat extra plantjes te krijgen.
Welke paprika soorten heb ik gezaaid?
- Paprika Palledio F1
- Paprika Tangerine Dream
- Paprika Kobold F1
- Mini paprika Snacking mix: Snacking Red, Snacking, Snacking Yellow
- Paprika Yellow Sunbright
- Paprika Yolo Wonder
- Paprika Purple Bell
- Paprika White Bell
- Paprika Oranje Horizon
Welke Aubergine soorten had ik gezaaid?
- Aubergine White Egg (8 uit 8 opgekomen)
- Aubergine Black Beauty (8 uit 8 opgekomen)
- Aubergine Listada de Gandia (4 uit 8 opgekomen)
Ik verpot de plantjes allen in 7 x 7 kweekpotjes
Alle zaailingen van paprika en aubergines verplaats ik vanuit het bakje met vermiculiet in pure potgrond in kweekbakjes van 7 bij 7 cm. Liever zou ik direct verplaatsen naar 9 bij 9 cm kweekpotjes, maar dat kost me helaas teveel ruimte die ik niet beschikbaar heb onder de groeilampen. Voor het mooie zou ik eigenlijk nog wat extra groeilampen nodig hebben, maar ergens moet je een grens trekken.
De aubergines hebben al een mooi wortelgestel
Hier zie je hoe mooi de wortels van de paprika en aubergines al zijn. Sommige aubergines, vooral van het ras Black Beauty hebben al wortels van zeker 8 tot 10 cm lang. Hele lange sliertjes die overal door de vermiculiet zijn heengegroeid.
Ik gaf al aan dat ik eigenlijk voor het mooie net iets te lang gewacht heb met uitplanten in deze kweekpotjes. Het voordeel wat ik daarvan heb is dat de wortels sterker zijn en minder snel zullen breken. Daar heb je op zich toch al net wat minder last van doordat ik in vermiculiet heb gezaaid. Zeker wanneer vermiculiet verder is opgedroogd kun je de plantjes heel gemakkelijk eruit halen zonder ook maar enige schade toe te brengen aan de wortels.
Mocht een plantje in de vermiculiet toch vast zitten, dat komt dan vooral doordat de vermiculiet vochtig is, dan kun je het met een vinger voorzichtig over de bodem van het bakje schrapen. Je woelt als het ware de vermiculiet los, waardoor je ook de wortels los haalt en je de zaailingen zonder problemen kunt verwijderen.
De paprika kweek verloopt ook goed met sterke wortels
Vooral de ‘grote’ paprika soorten gaan heel goed. De wortels zijn mooi ontwikkeld. Ik was in eerste instantie bang dat de kleine paprika’s, de potvarianten zoals Tangerine Dream en Kobold F1 nog te klein waren om over te potten. Maar de wortels vertelde duidelijk anders, ook die waren al heel mooi en sterk ontwikkeld zoals je ook kunt zien op de foto.
Hoe diep zet je een paprika plant in potgrond?
Bij het verplaatsen van paprika zaailingen moet je voorzichtig zijn gezien de steeltjes kwetsbaar zijn. Het makkelijkste is om ze onderaan het steeltje en de wortels vast te pakken, de zaailing zal op die manier niet beschadigen. Overigens geldt dit identiek voor aubergines, ook daarmee moet je voorzichtig zijn en kun je precies dezelfde aanpak hanteren als ik hier weergeef.
De kweekpotjes vullen met potgrond
De potjes van 7 bij 7 of 9 bij 9 cm vul je met potgrond af en drukt zachtjes aan, vul eventueel nog aan met wat potgrond zodat de kweekpotjes mooi vol zitten.
Met één vinger een gat maken
Vervolgens maak je met één vinger een gat, diepte afhankelijk van de wortels van de paprika en aubergine zaailingen. In mijn geval heb ik gaatjes gemaakt tot bijna de bodem van het bakje.
Paprika zaailing laten zakken op de juiste diepte
In dat gat laat je vervolgens de paprika of aubergine zaailing zakken. Het steeltje mag iets onder de potgrond komen te zitten, daardoor kun je eventueel te lang gerekte zaailingen weer wat compacter maken. Maar zorg er altijd voor dat je de kiemblaadjes nooit onder de potgrond stopt in dit stadium.
De potgrond zachtjes aandrukken zonder de zaailingen te beschadigen
Vervolgens druk je de grond rondom de potgrond zachtjes aan. Overdoe dat niet, je wilt het steeltje en de wortels niet beschadigen door de grond te hard aan te drukken. De grond wordt vanzelf wat vaster wanneer je water geeft.
Alle aubergine en paprika zaailingen gaan terug onder de groeilampen
Alle zaailingen van de paprika’s en aubergines gaan weer terug onder de groeilampen. Hier op de foto zie je al mijn aubergine en paprika zaailingen die ik op 31 januari heb gezaaid en nu drie weken later op 21 februari heb verpot naar 7 bij 7 kweekbakjes.
Vanaf nu is het wachten op goede groei. Goed weer en zonlicht heeft in dit geval geen invloed, de plantjes staan lekker warm en droog binnen onder de groeilampen. Je zou denken dat dit wel goed moet komen.
Ben jij zelf al gestart met een paprika of aubergine kweek?
Wij zijn reuze benieuwd of jij al bent gestart met een eigen kweek. Deel het gerust in een reactie onderstaand, wij zijn reuze benieuwd!