Sla uitplanten in de kas: in februari sla zaaien en kweken

Je bekijkt nu Sla uitplanten in de kas: in februari sla zaaien en kweken
Sla uitplanten in de kas

Zoals jullie hebben gelezen op 25 februari doen zowel de Meikoningin en de Wonder der 4 Jaargetijden slaplantjes het erg goed. Op 20 februari zaaiden ik de eerste sla van dit seizoen. Deze sla komt in de kas te staan, en dit weekend was het zo ver dat de plantjes goed genoeg ontwikkeld waren om uitgeplant te worden in de kas. In amper één week tijd van zaadje tot en met uitplanten in de kas. Dat noem ik nog eens een snelle ontwikkeling.

Wonder Der 4 Jaargetijden sla groeit het snelste

Van de twee soorten groeit Wonder Der 4 Jaargetijden net wat sneller. En dat terwijl de sla op exact dezelfde plek op de vensterbank heeft gestaan op een lichte plek. De slaplantjes zijn eigenlijk voor het mooie net iets te snel gegroeid. Dat komt doordat ze eigenlijk te warms taan in verhouding met de hoeveelheid licht die ze per dag krijgen. Dat is ook wel logisch, gezien de slaplantjes binnenshuis hebben gestaan.

Zijn langgerekte slaplantjes erg?

Maar de vraag is natuurlijk of dat erg is dat de slaplantjes wat gespriet zijn. De steeltjes staan bijna 2 cm boven de vermiculiet uit en dan pas zijn de eerste twee slablaadjes te zien. Het mooiste bij sla is dat je compacte plantjes hebt, die direct bij de grond al een krop vormen.

Het is echter niet erg bij de soorten Meikoningin en Wonder der 4 Jaargetijden dat de slaplantjes sprietig en langgerekt zijn. Het is echter wel belangrijk dat je snel ingrijpt want wanneer de plantjes op deze manier nog een week langer staan worden het wel heel slungelige plantjes waarvan ik betwijfel of het nog goed komt.

Hoe grijpen we in? Door ze te verplaatsen naar een koelere plek met meer licht. In mijn geval gaan ze direct naar buiten toe de kas in, daar staan ze mooi licht, koeler en toch nog beschut tegen de ergste kou. Vervolgens is het even opletten met uitplanten, je moet de plantjes gaan helpen om tot een stevig plantje te groeien.

Sla dieper uitplanten

Wat ik doe bij slaplantjes die wat te lang gerekt zijn geworden, is ze simpelweg dieper in de grond plaatsen. Het complete steeltje stop ik onder de grond, alleen de twee blaadjes van de slaplant laat ik boven de grond uit komen.

Dit kan geen kwaad, het is een makkelijke en slimme manier om je slaplantjes weer mooi en compact te maken.

Hier zie je op de foto hoe de slaplantjes eruit zagen, je ziet duidelijk de lange witte steeltjes.

Wonder der 4 Jaargetijden plantjes
Wonder der 4 Jaargetijden plantjes

Wat ik vervolgens doe, is het mijn vinger een gat maken van ongeveer 5 cm diep. Dat is diep genoeg om de wortels van het plantje mooi diep in de grond te stoppen en het complete steeltje van de slaplant onder de grond kan stoppen. Ik zet daar het plantje in en alleen de twee blaadjes laat ik boven de grond uit steken.

Wonder der 4 Jaargetijden in een gaatje
Wonder der 4 Jaargetijden in een gaatje

Hier zie je hoe het plantje er bij staat nadat ik de grond rondom het plantje heb aangedrukt. Je ziet dat het hartje van het plantje net boven de grond uit steekt. Daaruit zullen de bladeren van het slaplantje komen die tot een krop gaan vormen. Als je goed kijkt zie je op de foto dat er in het hart van het plantje al nieuwe blaadjes vormen.

Wonder der 4 Jaargetijden aangedrukt
Wonder der 4 Jaargetijden aangedrukt

Hier zie je hoe de plantjes er bij staan nadat ik ze uitgeplant heb. In de bak die je hier ziet, een verhoogde moestuinbak in de kas, staan 15. Voor de zekerheid heb ik de rest van de plantjes weer mee naar binnen genomen. Ik kijk even, gezien de koude nachten, hoe het de slaplantjes afgaat. Dan heb ik in ieder geval nog wat reserves mochten deze de overgang van warm binnen naar buiten in de kas niet overleven. Ik heb daar echter geen twijfels over, gezien ik op deze manier ieder jaar opnieuw te werk ga.

Wonder der 4 Jaargetijden in de kas geplant
Wonder der 4 Jaargetijden in de kas geplant

Geef een reactie